vrijdag 16 december 2011

Bezoek aan tentoonstelling Ooze Wieze Watte

Op donderdag 15 december stapten we goedgemutst naar het Gezellemuseum te Brugge waar momenteel de interactieve tentoonstelling Ooze Wieze Watte staat.
Juf Kathelijne was ook met ons mee.



Bij de meeste oude kinderliedjes staat er wat er staat. De eendjes zwemmen in het water. Maar andere kinderversjes betekenen iets anders dan op het eerste gehoor lijkt. Er schuilen gebeurtenissen, volksverhalen of personen achter. Alleen kennen wij deze achtergrond niet meer. En dat is wat deze tentoonstelling onthult : de dubbele bodem van oude kinderliedjes.

Zo wist juf Kathelijne te vertellen dat het liedje "klikspaan, boterspaan, je mag niet door mijn straatje gaan" een liedje was van vroeger toen de zieke mensen niet binnen de stadspoorten van Brugge mochten wonen. Eén keer per jaar mocht dit wel en dan hadden ze houten blokjes mee waarmee ze klikten om de mensen te laten weten dat ze eraan kwamen zodat ze anderen niet zouden besmetten.






De kinderen kregen een potlood en een invulblaadje. Ze moesten telkens een woord zoeken. Dit woord konden ze horen in de liedjes, of terugvinden op de informatiezuilen.

Toen iedereen alle antwoorden gevonden had, hebben we samen nog eens alle kinderliedjes gezongen en dit was heel leuk !!!

1 opmerking:

  1. Hallo vlinderklassers,

    De pinguinklas is ook van plan om de tentoonstelling te bezoeken ! Het ziet er daar alvast héél leuk uit !
    Groetjes,
    de pinguinklas met juf Eline en juf Anneke :)

    BeantwoordenVerwijderen